Kläder i förändring, kläder som förändrar

Mode kan inte bara vara kläderna du slänger på dig lite hafsigt innan frukost eller feststassen du investerat i till nyår. Mode kan vara, och är ofta, ren konst. Inlägg i en samhällsdebatt, ett sätt att säga något, föra en diskussion. Exempel på detta finns just nu att se på Östergötlands museum. Fram till 4 mars kan du se designern Mette Prawitz fantasi-fulla skapelser på museet.

Mette är tuff och hennes kläder, hennes konst, är värd att fundera över. Hon har en idé om att man kan bära sina problem genom plaggen man har på sig. Du bär helt enkelt bekymren rent fysiskt på kroppen. Jag gillar tanken. Att ens kläder kan bidra till mer, till ett välmående, till utveckling.

Åren 1989 och 1990 befann sig Mette Prawitz i Berlin på ett svenskt stipendium. De historiska händelserna som tog plats i staden syns i kreationerna. Lister i massor har blivit till en typ av skal, en kostym, som kan bäras utanpå den vanliga outfiten. På något sätt blir listplaggen ett skyddande lager som bär på en själv, en kropp som är gravid med den person som bär den.  Ja, det finns mycket att kika på i utställningen. Den är dessutom väldigt, väldigt vacker. Läs mer på museets Mode & Minne-blogg (som jag skojigt nog håller i!) och i detta informationsblad.

Annonser
Det här inlägget postades i Konst, Mode, Museum. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s